Adopteer een schaap en redt de kudde

 

*** ONZE SCHAPEN
Momenteel zijn er 23 schapen op de boerderij. In 2011 kregen we de eerste lammetjes en mochten we Anna, Paulientje, Cor en Moorkopje in ons midden verwelkomen. In 2012 is de kudde uitgebreid met maar liefst 7 lammeren. Balthazar, Vera, Truitje, Dirkje, Ilmee, Parsifal en Meneer de Bruin. In 2013 zijn er 4 lammetjes geboren. Bart. Floris, Luna en Maximo.

Het bronstseizoen duurt van oktober tot januari. De ooien werpen gewoonlijk één lam, tweelingen komen wel voor maar zijn een uitzondering. De Ouessant kent eigenlijk geen geboorteproblemen en de ooitjes zijn zeer goede moeders. Onze rammetjes worden gecastreerd dit om inteelt te voorkomen. Onze dekram Gijs is inmiddels ook “geholpen”.

*** INFORMATIE OVER HET RAS
De schaapjes zijn ‘Ouessant schaapjes’. Het Ouessant schaap dankt haar naam, aan het eiland Ouessant dat voor de westkust van Bretagne ligt, in de Atlantische oceaan. De barre omstandigheden op dit eiland zorgden ervoor dat er door de eeuwen heen een natuurlijke selectie plaatsvond. Er ontstond een klein maar bijzonder gehard schapenras. Het Ouessant schaapje is het kleinste schapenras ter wereld. De bewoners van het eiland leefden van de visvangst en de schaapjes werden voornamelijk voor de wol gehouden. De Ouessant werd het meest in de zwarte kleur gehouden, de kleur van de kleding die men op het eiland droeg. Bruine schapen kwamen wel voor maar waren vanwege die kleur niet gewenst.

In het begin van de 20e eeuw werden er schapen vanaf het vaste land ingevoerd om een groter schaap te verkrijgen en om witte wol te produceren. Het kleine schaapje zou als ras helemaal verdwenen zijn als niet een aantal particulieren van het vasteland zich voor dit ras hadden ingezet.

Ouessant schaapjes zijn erg sober en sterk. Ze stellen geen hoge eisen aan voeding en verzorging en ziekten komen niet of nauwelijks voor. Een ideaal hobbyschaapje dus waarbij het ook nog eens een aanhankelijk diertje is en beslist niet schuw.

In verhouding tot het lichaamsgewicht heeft het Ouessant-schaap een grote wol opbrengst ten opzichte van andere schapenrassen. Naar verluidt kwam de zwarte wol destijds goed van pas omdat de mannelijke bevolking van Ouessant vooral leefde van de visserij, maar doordat er geregeld schepen vergingen, was men nagenoeg altijd wel voor iemand in de rouw, wat zich dan vertaalde in zwarte kledij. Tegenwoordig is hoe lichter de wol hoe aantrekkelijker, dit omdat het kleuren van de wol dan gemakkelijker gaat. Elk jaar worden onze schapen geschoren. Ze worden dan ook ontwormt en de hoefjes worden gekapt. De lammeren krijgen dan hun oormerk wat verplicht is. Ook worden de schapen jaarlijks gevaccineerd door een dierenarts.

Het Ouessant schaapje is zeer klein, rechthoekig en relatief hoog benig gebouwd. Volwassen rammen wegen ca. 15-22 kg. en hun schofthoogte valt tussen de 45-50 cm. Volwassen ooien wegen tussen de 13 en 16 kg. en hebben een schofthoogte van 43-48 cm. Ze kunnen 10 tot 15 jaar oud worden. De kop is van voren gezien driehoekig waarbij de rammen soms een gebogen neusbeen hebben. Rammen hebben prachtige gedraaide horens. Ooitjes zijn ongehoornd of hebben slechts korte stompjes. De oren zijn fijn en kort, de ogen helder en alert. De hals is kort en sommige dieren bezitten de zogenaamde 'belletjes' die je ook wel bij geiten ziet. De staart is kort en reikt tot enkele centimeters boven de hak. . De wol is lang met zeer dichte onder wol. De Ouessant heeft de hoogste wol opbrengst van alle Europese schapenrassen, nl. 10% van het lichaamsgewicht! Ooien leveren een vacht van 1 tot 1,5 kilo en rammen 1,2 tot 1,8 kilo.

*** ADOPTEER EEN SCHAAP
Waarom zou ik een schaap adopteren van de Buurtboerderij?
Wat is een boerderij zonder dieren? De Buurtboerderij is financieel afhankelijk van schenkingen en adopties om de kudde te kunnen houden. De schapen hebben niet veel nodig maar leveren wel een heel groot aandeel in de sfeer op de boerderij en zijn beeldbepalend voor de hele buurt.

Wat krijg ik als ik een schaap adopteer?
Je krijgt een adoptiecertifiblaat en natuurlijk eeuwige dank van jouw schaapje! Ook zorgen wij dat je op de e-maillijst terecht komt zodat je op de hoogte gehouden wordt van alle activiteiten rondom de schapen, zoals bijvoorbeeld het jaarlijkse schapenscheerritueel.

Dat klinkt heel leuk allemaal! Wat kost het adopteren?
De kosten voor het adopteren van een schaap bedragen €50,00 per jaar.

Kan ik ook een adoptieschaapje cadeau geven?
Uiteraard! Je kan dan zelf van te voren een schaap uitkiezen, zodat je direct een adoptiecertifiblaat cadeau kan geven. Je kan natuurlijk het schaap ook laten uitzoeken door degene aan wie je het schaap cadeau doet.

Ik ben om, hoe adopteer ik?
Om te adopteren dien je € 50,00 over te maken naar het IBAN-rekeningnummer: NL21INGB 0000008081 t.n.v. De Regenboog Groep o.v.v. ‘adoptie schaap’.
Een betalingsbewijs kun je sturen naar info@buurtboerderij.nl. Daarna krijg je direct je adoptiecertifiblaat van je schaap toegestuurd!

Heb je nog vragen? Stel ze gerust! De Schaapsherders zijn te bereiken op het e-mailadres info@buurtboerderij.nl.

Alvast heel veel dank namens de kudde!

 
Maximo

 

luna met anna
 

 

Terug Share