Een bonte verzameling wereldburgers:
De Buurtboerderij heeft een rijke geschiedenis en een interessant verhaal. 

 • schapen
 • deur met sjaal
 • schaap met hoorn

Werken bij de Buurtboerderij

We zijn altijd opzoek naar vrijwilligers die werkervaring willen opdoen op de Buurtboerderij.
Wilt u als vrijwilliger komen helpen of zoekt u een plek waar u werkervaring kunt opdoen? Neem contact op met Kim Dudink (kim@buurtboerderij.nl) dan kijken we samen naar de mogelijkheden om aan de slag te gaan bij de Buurtboerderij. Medewerkers en vrijwilligers begeleiden kwetsbare Amsterdammers om samen de Buurtboerderij tot een plek te maken voor iedereen.
De weggeefwinkel is geopend van 12.30 tot 18.00 uur (op maandagen gesloten).

De Buurtboerderij en De Regenboog Groep

De Buurtboerderij wordt gerund door vrijwilligers en klanten van De Regenboog Groep. Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt krijgen, onder begeleiding van de vaste medewerkers, een veilige en gezellig omgeving aangeboden om ervaring op te doen en zelfvertrouwen op te bouwen. Zij werken in de bediening, in de keuken, ontvangen gasten, helpen mee bij trouwpartijen en feestjes en houden de boerderij schoon en gezellig. De Regenboog Groep zet zich al meer dan 40 jaar in voor dak- en thuislozen, verslaafden en mensen met psychische problemen. 

Parkeren

Ter hoogte van de Buurtboerderij is parkeren op de Spaarndammerdijk niet toegestaan.
U kunt uw auto parkeren bij:

AVV-SDZ; Transformatorweg 10

 • Betaald parkeren op:
   - Maandag t/m vrijdag van 15.00 tot 23.00 uur
   - Zaterdag en zondag van 09.00 tot 18.00 uur
   - Feestdagen van 09.00 tot 18.00 uur
 • Parkeertarief: € 0,10 per uur
 • Maximale parkeerduur: 4 uur

Begraafplaats St Barbara; Spaarndammerdijk 312 (in de vakken!)

 • Betaald parkeren op:
   - Maandag t/m zaterdag van 09.00 tot 16.30 uur
   - Zondag van 11.00 tot 16.00 uur
   - Feestdagen van 11.00 tot 16.00 uur
 • Parkeertarief: € 0,10 per uur
 • Maximale parkeerduur: 4 uur

Mediacollege Amsterdam; Contactweg 30

 • Betaald parkeren op maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 19.00 uur
 • Parkeertarief eerste 3 uur: € 0,10 per uur
 • Parkeertarief na de eerste 3 uur: € 2,40 per uur
 • Dagkaart € 14,40
 • Zaterdag en zondag gratis parkeren

Fietsen dienen geparkeerd te worden ‘bovenaan de dijk’ en mogen niet worden meegenomen op ons terrein.

De weggeefwinkel

Spullen die nog goed zijn en die u niet meer nodig heeft kunt u aan de weggeefwinkel doneren.
Onvoldoende budget voor nieuwe spullen? In de weggeefwinkel kunt u shoppen zonder afrekenen (maximaal vijf items per keer per persoon).  

kaart

Geschiedenis van de Buurtboerderij

Boerderij 'Ons Genoegen' heeft al een lange geschiedenis achter de rug. Deze boerderij is in 1880 gebouwd maar daarvoor stonden er al twee keer eerder een boerderij met dezelfde naam. Het weiland dat tussen de boerderij en de begraafplaats Sint-Barbara ligt is ook een overblijfsel uit een ver verleden: het ligt er nog precies zo bij als het in de dertiende eeuw is aangelegd.

Ruïne 

Door de aanleg van de spoorlijn naar Haarlem (1972) kwam de boerderij wat geïsoleerd te liggen van de stad en raakte een beetje in de vergetelheid. Om het gebouw onaantrekkelijk te maken voor krakers zijn de vloeren eruit gesloopt, gaten in het dak geslagen en werd het overgelaten aan de elementen. Uiteindelijk bleef er van de boerderij niet meer dan een ruïne over.

Krakers

Maar activisten waren zich bewust van de unieke en historische waarde van het pand. Zij bezetten de boerderij en met de leuze ‘Behoud de boerderij voor de buurt’ roepen zij sympathie op. Een stroom buurtbewoners komt hen steunen en brengt pannetjes soep of sluit zich aan bij de groep. De boerderij wordt opgelapt en de Vereniging ‘Ons Genoegen’ wordt opgericht. Terwijl alle andere polderboerderijen zijn gesloopt om plaats te maken voor nieuwbouw, is de Buurtboerderij blijven bestaan.

Bruisend Centrum

De boerderij heeft zich in de jaren daarna ontwikkeld tot een plek met activiteiten waar iedereen welkom is. Er worden feesten georganiseerd, er is een restaurant, een heerlijke tuin en leuke ruimtes die te huur zijn voor een zeer schappelijke prijs. Tegenwoordig is de De Buurtboerderij eigendom van Stadsdeel West en wordt beheerd door Stichting Buurtboerderij; het beheer en de exploitatie is door de stichting uitbesteed aan De Regenboog Groep.